Reis naar Murchison Falls - Reisverslag uit Pakwach, Oeganda van Alex en Gabrielle Meester - WaarBenJij.nu Reis naar Murchison Falls - Reisverslag uit Pakwach, Oeganda van Alex en Gabrielle Meester - WaarBenJij.nu

Reis naar Murchison Falls

Door: Alex

Blijf op de hoogte en volg Alex en Gabrielle

17 Februari 2018 | Oeganda, Pakwach

We verlaten de lodge om 7 uur, het is 26 graden, en rijden 140 km naar Kitgum waar we 2,5 uur over doen. Onderweg in dit prachtige heuvelachtige landschap gaat het gesprek over Idi Amin en het is duidelijk dat Musa, onze gids, een aanhanger is. Na alles wat hij over Idi vertelt kan ik niet anders concluderen dan dat het toch een heel vriendelijke man moet zijn geweest, Wat een goedzak. En de film ‘King of Schotland’ is natuurlijk pure fictie. Dan gaat het nog over de Hoodies en de Toetjes, alle 56 stammen in Oeganda en over alles wat we passeren langs de weg.

Het verbaast me hoeveel vrouwen je langs de weg ziet lopen met zware zakken of een bos takken op hun hoofd, vrijwel altijd met een babytje in een doek om zich heen en heel slim, een van een kalebas gemaakte helm om het hoofdje van de kleine koel te houden. De katoenplanten langs de weg, worden geplukt door….. Jawel, vrouwen. En om de zoveel kilometer een waterpomp waar ook weer de vrouwen de jerrycans vullen en op hun hoofd terug dragen. De vrouwen zijn hier sterk, zo zien ze er ook uit, ik denk dat een gemiddeld vrouwen rugby team het goed zou doen tegen een Hollands mannenteam. En wat doen dan de mannen? Ik weet het eigenlijk niet, ze hebben hier meerdere vrouwen, dus dat op zich is al een zware taak denk ik dan. Musa, onze gids dus, praat verder. Hij heeft 23 broers en zussen, van 1 vader die 11 vrouwen heeft, dat bedoel ik dus.

Halverwege stoppen we voor de lunch, worden de lekke banden geplakt en voor het eerst in een paar dagen is er even WiFi, niet heel snel, maar het lukt om eindelijk een blog met wat foto’s te plaatsen. Nu in de auto voor het laatste stukje, de thermometer staat weer op 37 en alle ramen van de land-cruiser staan weer open. Het is ofwel stofhappen of weg zweten. De lippen voelen droog aan van het stof en je huid voelt aan als een droge stoffige doek en je haar als touw. Het uitzicht blijft onverminderd mooi, elk dorpje bruist, we genieten.
We overnachten in een lodge aan de rand van Murchison Falls NP, er loopt een mannetjes olifant rond de hutten en een stuk of wat Maribu’s (gier) zitten hoog in de boom. De Italiaanse eigenaren zetten een heerlijke maaltijd op tafel, door de warmte slik ik 2 koude halve liters Nile Special bier achterover. Het is nog altijd 30 graden, het wordt een warme nacht.

• 18 Februari 2018 - 15:22

Mama:

Jaja wat een leven die vrouwen al het zware werk laten doen en de mannen zitten maar te lanterfanten. Voor ons onbegrijpelijk. Wat een hitte en dan de vele lekke banden

• 18 Februari 2018 - 19:24

Monique:

Hahaaha, wat humoristisch beschreven! ^^)
    Heb te doen met de dames daar, dan hebben we hier niets te mopperen, hoewel dat geen reden mag zijn om straks je vrouw alles te laten doen,he..! ;) :P