Leeuw in de boom
Door: Alex
Blijf op de hoogte en volg Alex en Gabrielle
25 Februari 2018 | Oeganda, Kasese
Onze gids had ons al wat voorbereid over de wildpopulatie. Er zijn nog 11 dorpen binnen het park en sinds kort bestaat er een programma die de bevolking helpt cq compenseert als er bijv. een koe of geit door een Leeuw of Luipaard wordt gepakt. Tot een jaar of 10 terug loste ze dat probleem zelf op door de beesten te vergiftigen waardoor de populatie met 60% is afgenomen. Het aantal blijft de laatste paar jaar gelijk. Op zich fijn, maar spanning tussen mens en dier blijft. Het was te zien want de safari laat in de middag liet niets meer zien dan een lege savanne met veel cactusbomen. Uniek aan dit park is dat de leeuwen deze gebruiken om in te klimmen en te chillen; wij zagen ze niet.
We besloten hulpmiddelen in te zetten, doctor James stapte die zaterdagochtend in met antenne om enkele van de met tracker voorziene leeuwen op te sporen. Maakt deel uit van een jarenlang programma om ze te redden. Het was wat regenachtíg, zelfs wat fris, 26 graden. We reden het 1e uur over de tracks van het park, door de blubber, plassen en kuilen toen Dr. James een signaal opving en we offroad gingen, dwars door de savanne, zigzaggend langs cactusbomen en termietenheuvels. Op zich al een mooie ervaring maar het werd pas een wauuuuuw-moment toen we 2 leeuwinnen zagen met 4 kleintjes. Camera’s klikten, de leeuwinnen liepen verder, kleintjes rennend en spelend er achteraan en soms even rustend op een zandheuvel of rollend door het gras. Heel even pech met de accu en Mariel die met gevaar voor eigen leven haar urinespoor even achterliet, voor we ze verder volgden. Een uur lang, toen we in een cactus nog een leeuw zagen met 4 welpen. Kon het tot dat moment niet geloven, maar het kan dus echt. Comfortabel ligt het niet, maar het geeft ze overzicht, koelte en er zitten op die hoogte geen vliegen en teken. Helaas was deze boom bezet, we proberen de volgende!
Zaterdagmiddag namen we een boot die ons een paar uur langs de oevers van het Kazinga kanaal voer langs enkele dorpen. Het kanaal dat de 2 lakes, George en Edward, met elkaar verbindt. Naast de vele vogels ook nog getuige van een worstelwedstrijd tussen 2 hippo’s; een dag met hoogtepunten. Terug in de lodge, biertje, douchen, eten, nog even bij het kampvuur met een lokale hiphop band en naar bed. De reis is vermoeiend, maar Oeganda is mooi, puur en het toerisme nog nauwelijks ontwikkeld. Het is het allemaal waard